zondag 24 augustus 2008

Cradle to Cradle op het toilet

Cradle to Cradle

Het principe dat alles wat de mens produceert aan het eind van de levenscylus hergebruikt kan worden, geldt nu ook voor onze urine.

Het is eigenlijk vreemd dat er al niet eerder mee begonnen is. Onze toiletten worden geleegd op het rioolstelsel samen met bijvoorbeeld spoelwater. Aan het eind van de keten zorgt de rioolzuivering ervoor dat het water wordt gezuiverd en eventueel hergebruik van stoffen kan plaatsvinden. Deze stoffen zitten dan in sterk verdunde vorm in het rioolwater. Wanneer de urine gescheiden wordt opgevangen is onder andere kunstmest te winnen. Dit kan veel efficienter, goedkoper en energiezuiniger uit onvermengde urine.

In de afbeelding een zogenaamd No-Mix Toilet dat dit mogelijk maakt. Er worden momenteel praktijk proeven gedaan met door Schering-Plough, voorheen Organon, verwerkte urine. Deze organisatie verwerkt de urine van zwangere vrouwen van Moeders voor Moeders tot medicijnen die de vruchtbaarheid bevorderen. De verwerkte urine werd vervolgens op het riool geloosd. De urine wordt in de komende negen maanden door GMB Watertechnologie gebruikt om stikstof en nitraat te winnen waarmee kunstof wordt gemaakt.

Toepasbaarheid voor het onderwijs

  • Voor het vak Scheikunde; de analyse van Urine. Zie ook dit bericht over Hogeschool Windesheim
  • In de lessen voor installatietechniek (vacuum toilet, gescheiden afval stromen)
  • Als maatregel bij renovatie of nieuwbouw.

Leuke links:

Geen opmerkingen: